TOP

Horatiu Schiopu

Invatati Impreuna cu noi sa preveniti litigiile !

Cand aud sau pronunta cuvantul „avocat” oamenii se gandesc în general la doua lucruri:

  • - primul, ca e vorba de tribunal, de scandal, deci nu e de bine;
  • - al doilea, ca e ceva scump, costisitor, deci tot nu e de bine.

În cele ce urmeaza voi încerca sa denunt aceste idei, sa le analizam împreuna si sa vedem care este realitatea.

1. Avocatul este persoana specializata în drept (absolvent al unei facultati de profil), care este înscrisa într-un Barou si are dreptul de a profesa liber în Romania (nu este suspendat sau incompatibil cu exercitarea profesiei).

Avocatura ca profesie este reglementata prin Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata în 2011. Potrivit acestei legi, „În exercitarea profesiei avocatul este independent si se supune numai legii, statutului profesiei si codului deontologic.”. Potrivit art. 3 din Lege, activitatea avocatului se realizeaza prin :

    a) consultatii si cereri cu caracter juridic;

  b) asistenta si reprezentare juridica în fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice si a institutiilor, precum si a altor persoane juridice, în conditiile legii;

    c) redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare;

  d) asistarea si reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în fata altor autoritati publice cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor încheiate;

    e) apararea si reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice în raporturile acestora cu autoritatile publice, cu institutiile si cu orice persoana romana sau straina;

    f) activitati de mediere;

    g) activitati fiduciare desfasurate în conditiile Codului civil;

  h) stabilirea temporara a sediului pentru societati comerciale la sediul profesional al avocatului si înregistrarea acestora, în numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor societatilor astfel înregistrate;

    i) activitatile prevazute la lit. g) si h) se pot desfasura în temeiul unui nou contract de asistenta juridica;

    j) orice mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare, în conditiile legii.

Prin urmare, activitatea avocatului nu se reduce numai la apararea persoanei în fata unei instante de judecata, ci presupune si consultanta de specialitate în orice domeniu care implica acordul de vointa a doua persoane pentru a constitui, modifica sau stinge un raport juridic, pentru a încheia sau desfiinta un act juridic /un contract.

Un proverb întelept spune ca trebuie sa-ti faci iarna sanie si vara car, iar un proverb întepat spune ca iarna nu-i ca vara. Ambele sunt adevarate si se potrivesc si în domeniul avocaturii. Deoarece întotdeauna e mai bine sa previi o boala sau un incendiu decat sa vindeci sau sa stingi, la fel si în domeniul dreptului e mai bine – si mai usor, dar si mai ieftin – sa previi un litigiu, decat sa îl castigi în instanta.

Din pacate, în Romania oamenii sunt înca tributari ideii ca e greu sa ajungi la un avocat si te costa foarte mult, idee ce vine din perioada interbelica, în care avocatul avea un statut mai impozant decat în prezent1 si în care datorita conjuncturii – greutatilor specifice epocii respective – destul de putine persoane puteau absolvi facultatea de drept, considerata ca si medicina, una elitista.

În prezent însa, putem spune, mai putin academic, ca este inflatie de avocati. Deci accesul la un avocat este mult mai usor. Acum se pune însa problema calitatii serviciilor oferite. De aceea este foarte important cum va alegeti avocatul, daca v-ati interesat ce pregatire are, ce experienta si cum îsi respecta clientii.

Concluzia ar fi ca acum va puteti adresa cu usurinta unui avocat, asa încat nu e cazul sa asteptati sau sa prelungiti un litigiu pana cand solutionarea lui nu se mai poate face decat la instanta de judecata; este ca si cum o persoana diagnosticata cu posibila apendicita asteapta pana nu mai poate de durere/rau si ajunge direct pe masa de operatie.

În domeniul dreptului lucrurile sunt diferite: cvasi-totalitatea problemelor se poate2 rezolva pe cale amiabila, apeland la consultanta unui avocat adevarat.

Într-un proces în instanta nicio parte nu castiga; un pierde mai putin decat cealalta ! Cu siguranta o consultanta calificata, o negociere care tine seama în mod obiectiv de drepturile si obligatiile partii interesate, o mediere între interesele si riscurile pe care le implica obiectul consultatiei, va aduce reducerea pierderilor potentiale, ceea ce în final se traduce printr-un castig. Acest castig, va fi mai mic în cazul obtinerii lui prin proces în instanta deoarece timpul pierdut nu mai poate fi recuperat, de cele mai multe ori nici paguba suferita prin întarziere neputand fi recuperata.

Acesta este motivul pentru care pledam hotarat în favoarea solutionarii oricaror conflicte prin consultanta de specialitate pe care numai un avocat cu experienta profesionala si de viata v-o poate oferi.

2. Mitul consultantei foarte scumpe a apus, pe de o parte datorita numarului mare de avocati, care au determinat si reducerea onorariilor, pe de alta parte datorita contextului economico-social al ultimilor 4-5 ani de criza. În aceasta ecuatie însa, pretul unei consultatii/asistente de calitate, pentru o solutie anticipativa si amiabila, va fi cu siguranta mai mic decat în cazul unui litigiu în instanta, a carui durata minima va fi de peste un an.

Din pacate majoritatea managerilor romani considera ca merge si asa, pana cand constata ca s-a împotmolit de tot treaba. Abia atunci apeleaza la un avocat, de multe ori unul prea ieftin ca sa fie si bun. si astfel, dupa mult timp pierdut si multi bani cheltuiti, ajung pe masa de operatie, moment în care problema e de a mai salva ce se poate, nu de a castiga ceva. Daca o consultatie la doctor (cabinet/clinica privat/a) a ajuns la aprox. 100 – 150 lei (pentru cel mult jumatate de ora), cred ca a plati un pret asemanator pentru o consultatie avocatiala de specialitate nu e deloc mare. Asa cum am spus mai sus, e mult mai usor – dar si mult mai ieftin – sa previi o afectiune, un conflict de drepturi, decat sa „vindeci” o boala cronica, sa castigi un litigiu în instanta.

si a propos de instanta, nu cred ca solutiile controversate se datoreaza neaparat coruptiei, cat si slabei pregatiri a unor magistrati. Aici trebuie intervenit si trebuie sa tinem seama ca majoritatea reglementarilor au suferit atatea modificari si atat de mult au fost complicate si detaliate, încat este foarte greu chiar si pentru un magistrat cu experienta sa cunoasca aprofundat toate prevederile legale incidente în cauzele supuse judecatii. De aceea este nevoie nu doar de reciclarea profesionala a tuturor magistratilor, ci si de înfiintarea mai multor instante specializate, în care magistratii sa poata cuprinde stufosenia de reglementari – de multe ori ambigue sau contradictorii – emise de Onoratul legiuitor, Parlamentul, sau de alte autoritati avand competente legislative (dar si multa incompetenta profesionala).

***

1 A existat o perioada în care avocatul avea inclusiv competente similare notarului.

2 …nu e dezacord, daca m-ati apostrofat deja … Acordul se face cu totalitatea…